Logo

Základní škola a mateřská škola
K Dolům v Praze 12

3. březen 2020

Doporučení ohledně chřipky a koronaviru (od renomovaného lékaře MUDr. Vladimíra Vindušky, Codum s.r.o. Poliklinika Modřany):

Vážení rodiče, 
vzhledem k aktuální epidemiologické situaci Ministerstvo zdravotnictví prosí všechny občany, kteří se nyní vracejí z oblastí Emilia-Romanga, Lombardie, Piedmont a Vneeto, aby po příjezdu zůstali doma a telefonicky kontaktovali svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji a poradili se. Lékař-epidemiolog příslušné hygienické stanice pak rozhodne o dalším postupu.

Infolinky: 
Hygienická stanice hl.m. Prahy: +420 773 782 856 - denně 9:00-19:00
SZÚ: +420 724 810 106 - denně 9:00-21:00

Doporučí-li vám lékař či hygienik karanténu, informujte o této skutečnosti třídní učitele nebo vedení školy. Absence žáků bude omluvena.

Pro všechny platí doporučení hygienické stanice:

Sledujte svůj zdravotní stav se zaměřením se na příznaky počínající respiračního onemocnění (především horečka nad 38 st.C, dýchací obtíže). V případě výskytu výše uvedených příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky konkatujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytování zdravotní péče ve spolupráci s KHS.

SLOVO LÉKAŘE:

Očkování proti chřipce

Toto očkování sice na koronavirus nijak nezabírá, ale pokud by se k nám koronavirus dostal, tak budete ve výhodě. Onemocnění koronavirem totiž nelze od chřipky rozeznat a při "pouhé" chřipce by to pro Vás mohly být další komplikace - i když převážně jen nepohodlí - v podobě odvozu do nemocnice a dlouhé karanténě. 

Informace o koronaviru

Opatření pro koronavirus se týkají jen osob, které v posledních dnech přicestovaly z rizikových oblastí. Pokud jsou zdrávy, tak by se jen měly ohlásit na Hygienické stanici. V karanténě budou, jen pokud si to budou přát. Karanténu vč případné neschopenky jim zařídí na Hygienické stanici. Cestovatel, který je navíc nemocný, nemá nikam chodit. Má si o informace zatelefonovat - opět nejlépe na Hygienickou stanici.  Více informací - včetně kontaktů - zde

https://vinduska.hyperlink.cz/Koronavirus.htm  

Mějme rozum

Případ s koronavirem je asi dobrá příležitost k zamyšlení nad tím, jaké informace dostáváme. Máme totiž jen ty z médií a ta jsou finančně závislá na tom, aby informace byly poutavé, což často znamená, že jsou negativní nebo katastrofické. Obranou je vlastní zkušenost, což často nejde, nebo zdravý rozum. Udávat počet zemřelých na koronavirus vztažený k počtu nakažených je ten nejvíce negativní způsob. Sto nebo dvě stě mrtvých lidí je samozřejmě hrozné. Ale zdravý rozum může najít správný obraz i ve zprávě z médií - 200 mrtvých ze 70 tisíc nakažených přece znamená, že 69800 lidí se sice nakazilo, ale uzdravilo. Navíc je prakticky jisté, že  nakažených bylo mnohem více (a uzdravili se), protože se lehčí případy velmi pravděpodobně netestovaly. Reálné riziko by správněji vyjadřoval počet mrtvých (nebo i nakažených) vztažený na počet obyvatel, kterých je Číně 1,4 miliardy. Neboli je to jeden mrtvý na 7 milionů. Vztaženo na naši republiku by to byl jeden člověk a kousek. Jistě jste také zaznamenali, že chřipka je horší než koronavirus. Ta u nás způsobí 2000 úmrtí ročně a nikdo ji jako civilizační hrozbu nevnímá. 

zpět na výpis aktualit